Behoud en versterking van Rincon’s erfgoed: project voor kernkwaliteiten beschermd dorpsgezicht
Stichting Cocari II werkt samen met Fundashon Historiko Kultural Boneiru (Fuhikubo) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aan een nieuw project om de kernkwaliteiten van het beschermd dorpsgezicht (BSDG) van Rincon in kaart te brengen. Dit project heeft als doel het unieke ruimtelijke karakter en de bebouwing van Rincon te beschrijven, terwijl het dorp zich voorbereidt op toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Het initiatief bouwt voort op de succesvolle publicatie van de Landschapsbiografie Plantages Bonaire door Cocari en Fuhikubo en sluit aan bij de Erfgoed Deal Bonaire waarmee de overheid erfgoed in Rincon zal gaan herstellen.
Waarom dit project?
Rincon is het culturele hart van Bonaire en speelt een sleutelrol in de identiteit en geschiedenis van het eiland. Tegelijkertijd staat het dorp voor uitdagingen: hoe kan het zich ontwikkelen en ruimte bieden aan nieuwe functies zonder dat het historische karakter en de sociale cohesie verloren gaan? Het project “Kernkwaliteiten Duiden van het Beschermd Dorpsgezicht Rincon” richt zich op het analyseren van de belangrijkste ruimtelijke en culturele kwaliteiten van Rincon.
Samen met inwoners en lokale deskundigen worden ruimtelijke vraagstukken besproken en concrete uitgangspunten geformuleerd voor toekomstige ontwikkelingen. Deze inzichten worden vastgelegd in een toegankelijk document dat beleidsmakers, ontwerpers en bewoners handvatten biedt om het erfgoed van Rincon duurzaam te beschermen en te benutten.
Doel en aanpak
Het project brengt de kernkwaliteiten en karakteristieken van Rincon in kaart en vertaalt deze naar ruimtelijke inrichtingsprincipes die toekomstige ontwikkelingen richting geven en het karakter van Rincon ondersteunen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeenschap, waarbij bewoners en experts actief worden betrokken om gezamenlijk de toekomst van Rincon vorm te geven. De projectleider is Mikeely Obersi, recent afgestudeerd als architect aan de Technische Universiteit Delft, met een specialisatie in monumentaal erfgoed.
“Dit project helpt om de kernwaarden van Rincon vast te leggen en een duurzaam kader te bieden voor toekomstige ontwikkelingen” zegt Mikeely Obersi, projectleider namens Stichting Cocari. “Het is belangrijk om traditionele waarden en lijnen vast te houden, zodat de unieke identiteit en sociale cohesie van het dorp behouden blijven. Als geboren Bonairiaanse ben ik ontzettend blij dat ik al direct een steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van mijn eiland.”
Een duurzame toekomst voor Rincon
Met dit initiatief zetten Stichting Cocari II, Fuhikubo en andere betrokken partijen een belangrijke stap in het duurzaam beschermen én benutten van het erfgoed van Rincon. Dit project vormt een solide basis voor toekomstige ontwikkelingen die niet alleen economisch en sociaal wenselijk zijn, maar ook de culturele identiteit van het dorp behouden en versterken.
Het document Kernwaarden van Dorpsgezicht Rincon met inrichtingsprincipes zal openbaar en toegankelijk zijn voor iedereen, zowel digitaal als in geprinte vorm.
Over Stichting Cocari en Fuhikubo
Stichting Cocari II zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van gebouwd cultureel erfgoed en leefomgevingen op Bonaire. Door middel van aankoop, herstel en duurzaam beheer en door erfgoed en educatie te verbinden draagt Cocari bij aan een toekomst waarin erfgoed en moderne ontwikkelingen in balans blijven. Fundashon Historiko Kultural Boneiru (Fuhikubo) is een organisatie die zich richt op het documenteren, onderzoeken en bevorderen van de geschiedenis en cultuur van Bonaire, met als doel het bewustzijn en de waardering voor het erfgoed van het eiland te vergroten.
Patrimonio di Boneiru, pa Boneiru!